Vegetatiile adenoide

Vegetatiile adenoide, denumite popular “polipi”, reprezinta tesutul limfatic dezvoltat in mod normal la nivelul rinofaringelui (in spatele nasului), la orice copil, de obicei dupa varsta de 6 luni, si care involueaza natural dupa varsta de 12 ani (cu toate ca nu sunt rare cazurile cand sunt descoperite si la adulti in urma unei consultatii ORL de rutina).

Acest tesut limfatic face parte din asa numitul inel limfatic al lui Waldayer, care include printre altele si amigdalele palatine.

adenoids1Rolul acestor “polipi” este unul cat se poate de important, acestia reprezentand prima bariera imunologica a unui copil mic in fata unor factori externi, impotriva carora, prin structura histologica, isi exprima functia de baza, si anume de a elabora anticorpi. Practic, acestia, prin pozitia lor in spatele foselor nazale, reprezinta prima bariera de aparare impotriva factorilor infectiosi ce patrund in organism pe cale respiratorie.

O prima concluzie ar fi ca “polipii” exista in mod normal la orice copil cu varsta de peste 6 luni, si natural ei au un rol benefic, ca prim mecanism de aparare impotriva microbilor inhalati. ( ca si analogie- putem discuta de rolul amigdalelor aflate in orofaringe impotriva celor inghititi), de aceea insistam ca parintii sa stie ca orice copil are “polipi” care au un rol bine definit in raspunsul imun al unui copil sanatos.

Cel mai adesea vegetatiile adenoide isi fac simtita prezenta prin multitudinea de complicatii ce apar ca urmare a existentei lor. Astfel, putem discuta de complicatiile obstructive (obstructie nazala cronica cu respiratie orala sau otita seroasa) si complicatiile infectioase (rinoadenoidite acute, rinosinzite acute, amigdalite acute, otite medii acute, laringite acute, traheobronsite acute, bronsiolite si chiar pneumonie, uneori chiar enterocolite acute, prin deglutitia secretiilor mucopurulente de la nivelul rinofaringelui).

Astfel, daca copilul respira aproape permanent si in special in timpul somnului pe gura, tine gura deschisa, pare ca nu aude bine ( ex: vrea televizorul mai tare), prezinta repetate episoade de otita medie sau infectii recurente de tract respirator superior, sforaie, nu se odihneste suficient, are un randament scolar si fizic scazut, acesta trebuie consultat de un medic specialist ORL, pentru a stabili daca problemele sunt in legatura cu pachetul de vegetatii adenoide.

Cand ne adresam medicului pentru evaluarea vegetatiilor

  • Atunci cand copilul respira predominant cu gura deschisa si in special in timpul noptii;
  • Daca copilul sforaie, daca somnul nu pare eficient si copilul nu se odihneste suficient;
  • Copilul prezinta permanent secretii mucopurulente la nivelul foselor nazale, sau “isi trage nasul” foarte des;
  • Otitele medii repetate sau otita seroasa cronica (ce persista mai mult de 3luni);
  • Daca familia sesizeaza faptul ca copilul nu aude foarte bine ( ex: da televizorul mai tare sau raspunde foarte greu la persoanele care i se adreseaza);
  • Repetate episoade de amigdalita acuta, laringita sau bronsiolita;
  • Randament scolar scazut asociat unuia din semnele de mai sus.

Cum abordam copilul cu vegetatii adenoide care pun probleme?

adenoids2In primul rand, copilul trebuie consultat de catre medicul specialist ORL, care stabileste daca simptomele sunt cauzate de pachetul de vegetatii, dimensiunea acestuia, cu gradul de obstructie produs si strategia terapeutica ulterioara.

Este necesara o consultatie ORL simpla, eventual completata de investigatii paraclinice speciale (endoscopie, timpanometrie, audiometrie, otomicroscopie).

In functie de rezultatele consultatiei se poate institui tratamentul medical sau se poate indica interventia chirurgicala.

O componenta importanta a tratamentului medical o reprezinta cel local, parintii trebuie sa stie ca este foarte importanta toaleta nasului si aspirarea secretiilor de la acest nivel, cat si “desfundarea” nasului, in special inainte de somn.

Interventia chirurgicala se impune uneori atunci cand, in ciuda tratamentului medical, simptomele persista sau complicatiile apar foarte frecvent. Aceasta se efectueaza sub anestezie generala si uneori sub control endoscopic pentru siguranta unei ablatii cat mai corecte.

O alta concluzie ar fi ca nu orice copil cu vegetatii adenoide trebuie operat!!!

O problema importanta si de discutat este recidiva vegetatiilor adenoide. Sunt cazuri cand, copiii operati reiau simptomatologia anterioara interventiei dupa o parioada de timp sau chiar imediat, prima concluzie a parintilor fiind ca acel copil nu a fost operat corect. Acestia trebuie sa stie ca exista mai multi factori care influenteaza posibilitatea recidivei, cum ar fi varsta la care se efectueaza interventia (efectuata sub varsta de 3 ani, exista o rata de recidiva mai mare), statusul imun si alergic al copilului, si nu inseamna intotdeauna ca acel copil “ nu a fost operat bine”.

Medicii din cadrul clinicii Audifon au o experienta vasta in chirurgia vegetatiilor adenoide, efectuand interventia chirurgicala ori de cate ori aceasta este necesara, atat prin abordul obisnuit, cat si cu controlul endoscopic, care asigura o acuratete mai mare a interventiei.

Marturiile
pacientilor

Radu Fornea – producător, compozitor, artist

Doamna Doctor Samuilă este îngerul păzitor al vocilor artiștilor. Și toți ca unul într-un glas îi mulțumim și o prețuim pentru tot ceea ce face pentru foarte...
citeste mai mult

Radu Almasan

Va multumesc pentru amabilitatea si promptitudinea cu care m-ati ajutat intr-un moment critic! Astfel pot sa-mi continui cariera....
citeste mai mult

Jorge

Am intalnit cativa ingeri pe Pamant si unul dintre ei, sunteti dumneavoastra, Dna Dr. Silvia Samuila. Este menirea dumneavoastra sa puneti sufletul acolo unde altii sufera....
citeste mai mult

Jazzy Jo

D-na Doctor Samuila…! un salvator de voce, vis, viata.mi-a vindecat sufletul impreuna cu gatul. cuvintele multe sunt inutile. Va pretuiesc enorm si va iubesc etern!...
citeste mai mult

Angela Gheorghiu

Doamna doctor Silvia Samuila este unicul medic care are grija de comoara din gatul meu, din vremea cand eram studenta. Am incredere doar in ceea ce ma sfatuieste domnia...
citeste mai mult