Terapie Vocală
Vocea este fascinantă prin varietatea formelor de comunicare interumană și prin frumusețea sa artistică. Geneza vocii este complexă și de aceea patologia tulburărilor de voce și vorbire este extrem de complicată. Rezolvarea lor necesită o abordare intr-o echipă pluridisciplinară, în care medicul foniatru își are un rol important. Acesta va aborda patologia ORL la nivelul componentelor tractului vocal, cu precădere laringele, în special corzile vocale atât organic cât și funcțional.
Medicul foniatru este otorinolaringologul care a participat la cursuri și la stagii clinice și practice de explorări paraclinice în patologia vocală, microchirugie laringiană-fonochirurgie, terapia vocală obținând competența în foniatrie.
Patologia vocală complexă ca diagnostic și terapie poate avea urmatoarele cauze stranse – inflamatorie, tumorală, malformativă, hemoragică, traumatică, funcțională. În cabinetul ORL-foniatrie este necesară explorarea clasică ORL, endoscopică rinofaringo-laringiană (tija rigidă și flexibilă) stroboscopie, spirometrie. Se asociază consultul cu terapeutul vocal, psiholog, evaluări audiometrice, neurologice, endocrinologice s.a. dupa caz.
La medicul foniatru se adreseaza în mod special:
– profesioniștii vocali din domeniul muzicii lirice, a oricărui gen muzical, profesioniștii vocii vorbite (profesori, educatori, actori, politicieni, vorbitori în mediul cu zgomot, avocați, judecători) care prezintă diferite grade de răgușeală (disfonie), oboseală vocală, scăderea randamentului vocal, dificultăți în abordarea diferitelor registre și în susținerea vorbirii sau a frazei muzicale.
– tulburări de voce din cadrul tulburărilor neurologice sau psihice, din cadrul patologiei endocrine (disfonii apărute post tiroidectomiei).
– tulburări de vorbire, nedezvoltarea vorbirii consecutivă handicapului auditiv de diferite grade sau asociate altor handicapuri motor, psihic.
Terapia vocală ocupa un rol important și obligatoriu în schema terapeutică pentru evitarea recurenței și obținerea performanței vocale.
Ședințele de terapie vocală implică o serie de module de exerciții atent selectate, personalizate, în funcție de diagnosticul stabilit de medicul foniatru și se monitorizează tratamentul, într-o secvențialitate stabilită de terapeutul vocal.
Încă de la prima întâlnire cu terapeutul vocal se realizează o anamneză și se analizează natura factorilor declanșatori și favorizanți potențiali care ar putea influența starea vocii. Se observă atitudinea, postura, respirația (confortul respirație-fonație), registrul vocal, elemente importante pentru terapeut și pacient în precizarea unui protocol terapeutic.
Prin exercițiile de terapie vocală se urmărește:
– dobandirea unor obiceiuri corecte care să prevină apariția problemelor vocale.
– reglarea unei respirații corecte și conștientizarea posturii naturale a corpului.
– detensionarea endolaringiană și eolaringiană prin exerciții de relaxare, tehnici de pozitionare a laringelui prin palpare in vederea unei emisii vocale corecte.
– emisie corectă cu atenție în respectarea registrului vocal propriu (potrivit) în confort maxim fonator cu reducerea insuficienței glotice (care definește întotdeauna tulburarea vocală), reglajul atacului glotal, lejeritatea și omogenizarea pasajelor în potențarea armonicelor, impostarea, dinamica vocii – tehnica doctorVOX (antrenament folosit coninuu și în etapa exercițiilor de rezonană și articulare).
– exerciții de fixare a vocii și perfectarea esteticii vocale.
Centrul Medical Audifon vine în întâmpinarea persoanelor care se confruntă cu astfel de probleme, specialiștii noștri, dotarea cu aparatură de înaltă performanță asigură un diagnostic și tratament corect, pe langă vasta experiență profesională a medicilor și a terapeutului vocal și a echipei noastre multidiscplinare.
Psihoterapie Vocală
Terapia vocală cu suport psihoterapeutic, realizată de către aceeași persoană cu experiență în ambele direcții, permite individualizarea abordării pacientului și o alternativă la terapiile vocale predominant comportamentale, la care răspund pozitiv majoritatea cazurilor de tulburări vocale, dar nu toate.
Contribuție personală, terapia vocală cu suport psihoterapeutic este o abordare de elecție mai ales în cazurile recurente sau rezistente la tratament, ca și a celor determinate în principal de aspecte emoționale. Școala de psihodramă clasică moreniană (Giovanni Boria, Milano) completează deschiderea oferită de Școala olandeză de psihoterapie psihanalitică, permițând găsirea unui complex terapeutic optim pentru nevoile pacientului.
Această abordare a terapiei vocale presupune stabilirea unor corelații între evoluția tulburării vocale și a rolului factorilor emoționali în etiopatogenie, ca și a interferenței factorilor emoționali cu tratamentul vocal eficient și apariției fenomenelor de rezistență la terapie.
Atunci când aceste tulburări au o semnificație psihopatologică importantă ne confruntăm cu rezistențe puternice și/sau recurențe. Psihoterapia poate fi folosită ca metodă indirectă prin care se evită întărirea rezistențelor.
Mai ales în disfonii postchirurgicale (ex. cura Edemului Reinke sau parezele/paraliziile recurențiale poststrumectomie), tratamentul vocal poate fi neașteptat de lung și anevoios. Această abordare combinată permite relansarea motivațională pentru susținerea energetică optimă a procesului terapeutic.
Afonia și disfonia psihogenă, chiar când sunt strict funcționale sau mixte, pot rezista uneori puternic la normalizarea vocii. Chiar dacă ele se pot vindeca rapid și fără sechele, uneori este nevoie de o o consultație psihiatrică și/sau o psihoterapie propriu zisă. Un substrat emoțional tulburat sau mutația absentă pot impieta asupra tratamentului facil al tulburărilor de mutație a vocii, ca și al disfoniilor infantile cu sau fără kissing noduli, dar cu implicare semnificativă a unor „turbulențe” în familie.