Terapie vocală

Vocea este fascinantă prin varietatea formelor de comunicare interumană și prin frumusețea sa artistică. Geneza vocii este complexă și de aceea patologia tulburărilor de voce și vorbire este extrem de complicată. Rezolvarea lor necesită o abordare  intr-o echipă pluridisciplinară, în care medicul foniatru își are un rol important. Acesta va aborda patologia ORL la nivelul componentelor tractului vocal, cu precădere laringele, în special corzile vocale atât organic cât și funcțional.
Medicul foniatru este otorinolaringologul care a participat la cursuri și la stagii clinice și practice de explorări paraclinice în patologia vocală, microchirugie laringiană-fonochirurgie, terapia vocală obținând competența în foniatrie.
Patologia vocală complexă ca diagnostic și terapie poate avea urmatoarele cauze stranse – inflamatorie, tumorală, malformativă, hemoragică, traumatică, funcțională. În cabinetul ORL-foniatrie este necesară explorarea clasică ORL, endoscopică rinofaringo-laringiană (tija rigidă și flexibilă) stroboscopie, spirometrie. Se asociază consultul cu terapeutul vocal, psiholog, evaluări audiometrice, neurologice, endocrinologice s.a. dupa caz.
La medicul foniatru se adreseaza în mod special:
– profesioniștii vocali din domeniul muzicii lirice, a oricărui gen muzical, profesioniștii vocii vorbite (profesori, educatori, actori, politicieni, vorbitori în mediul cu zgomot, avocați, judecători) care prezintă diferite grade de răgușeală (disfonie), oboseală vocală, scăderea randamentului vocal, dificultăți în abordarea diferitelor registre și în susținerea vorbirii sau a frazei muzicale.
– tulburări de voce din cadrul tulburărilor neurologice sau psihice, din cadrul patologiei endocrine (disfonii apărute post tiroidectomiei).
– tulburări de vorbire, nedezvoltarea vorbirii consecutivă handicapului auditiv de diferite grade sau asociate altor handicapuri motor, psihic.

Terapia vocală ocupa un rol important și obligatoriu în schema terapeutică pentru evitarea recurenței și obținerea performanței vocale.
Ședințele de terapie vocală implică o serie de module de exerciții atent selectate, personalizate, în funcție de diagnosticul stabilit de medicul foniatru și se monitorizează tratamentul, într-o secvențialitate stabilită de terapeutul vocal.
Încă de la prima întâlnire cu terapeutul vocal se realizează o anamneză și se analizează natura factorilor declanșatori și favorizanți potențiali care ar putea influența starea vocii. Se observă atitudinea, postura, respirația (confortul respirație-fonație), registrul vocal, elemente importante pentru terapeut și pacient în precizarea unui protocol terapeutic.

Prin exercițiile de terapie vocală se urmărește:

– dobandirea unor obiceiuri corecte care să prevină apariția problemelor vocale.
– reglarea unei respirații corecte și conștientizarea posturii naturale a corpului.
– detensionarea endolaringiană și eolaringiană prin exerciții de relaxare, tehnici de pozitionare a laringelui prin palpare in vederea unei emisii vocale corecte.
– emisie corectă cu atenție în respectarea registrului vocal propriu (potrivit) în confort maxim fonator cu reducerea insuficienței glotice (care definește întotdeauna tulburarea vocală), reglajul atacului glotal, lejeritatea și omogenizarea pasajelor în potențarea armonicelor, impostarea, dinamica vocii – tehnica doctorVOX (antrenament folosit coninuu și în etapa exercițiilor de rezonană și articulare).
– exerciții de fixare a vocii și perfectarea esteticii vocale.

Centrul Medical Audifon vine în întâmpinarea persoanelor care se confruntă cu astfel de probleme, specialiștii noștri, dotarea cu aparatură de înaltă performanță asigură un diagnostic și tratament corect, pe langă vasta experiență profesională a medicilor și a terapeutului vocal și a echipei noastre multidiscplinare.