Psihiatrie

Tulburările mintale sunt conceptualizate ca fiind dereglări funcționale ale creierului, care pot fi cauzate de procese de dezvoltare modelate de interacțiunea complexă a geneticii cu experiența individuală. Cu alte cuvinte, bolile psihice ar avea la baza dezechilibre ale creierului determinate de influențele ereditare asupra dezvoltării acestuia, în funcție de contextele biologice și de mediu.

Peste o treime din populația totală a lumii suferă de tulburări mintale. Factorii declanșatori sunt deseori explicați prin intermediul modelului diateză-stres (stresul survine peste o vulnerabilitate sau predispoziție genetică) și modelul bio-psiho-social (care pune accent pe corelația dintre dintre minte, organism și influența factorilor sociali).

Diagnosticarea bolilor psihice este realizată de medicul specialist psihiatru sau psiholog, folosind diferite metode; în acest scop, importante sunt: istoricul medical al pacientului, observația și chestionarele. Tratamentele medicamentoase vor fi recomandate doar de medicii psihiatri, iar ședintele de psihoterapie vor fi susținute atât de psihiatri cât și de psihologi.

Psihoterapia și medicația sunt principalele opțiuni de tratament care implică intervenția socială (presupune stabilirea relației interpersonale între specialist și pacient), suport și contribuție personală. În funcție de gravitatea cazurilor, poate fi necesară internarea sau supravegherea medicală directa și tratamentul involuntar al bolnavilor, dacă legislația permite acest lucru.