Timpanometria și reflexul stapedian

Reprezintă investigația ce evaluează integritatea și mobilitatea membranei timpanice, presiunea aerului din urechea medie și mobilitatea lanțului oscicular de la acest nivel ( ciocanul, scărița și nicovala), având ca scop să detecteze eventualele variații de presiune din urechea medie, cât și o mobilitate anormala a lanțului oscicular sau fixarea acestuia.

Este o metoda neinvazivă, ușor de efectuat, ce presupune introducerea unei sonde în urechea externă care pompeaza aer la o presiune stabilită, înregistrând deplasările membranei timpanice la aplicarea unor sunete. Examinarea nu necesita nici o pregatire specială, dureaza câteva secunde și se poate efectua la orice vârstă, chiar și nou-nascuților.

Pe lângă diagnosticul unor afecțiuni ale membranei timpanice, urechii medii sau a oscioarelor urechii medii, această investigație poate evalua eficacitatea tratamentului și evoluția favorabilă a unei afecțiuni diagnosticate în prealabil.

Este metodă de elecție în diagnosticul și monitorizarea evoluției otitei seroase, o afecțiune foarte frecvent întalnită la copilul prescolar aflat în colectivitate.

orl2-202x165 orl1-736x250 orl3-400x156

Nu în ultimul rând, completată de reflexul stapedian, timpanometria devine un instrument foarte important în diagnosticul unor afecțiuni ale urechii medii (de tipul otosclerozei).