Otita medie seroasă

Otita medie seroasă reprezintă o patologie frecvent întâlnită în sfera ORL predominant la copii, dar poate sa apară și la populația adultă. Reprezintă o inflamație a urechii medii, cauzată de variații de presiune, tulburări de ventilație sau drenaj ale acesteia.

La o persoană sănătoasă, urechea medie este o cavitate plină cu aer. Ventilația urechii medii se realizează prin trompa lui Eustachio, canal ce face conexiunea între nas și ureche. În momentul obstrucției trompei lui Eustachio din diverse motive (rinofaringite acute, rinosinuzite acute/cronice, alergii, deviație de sept nazal, vegetații adenoide (polipii copilului), tumori, expuneri la variații de presiune (zborul cu avionul, altitudini mari) inițial apare o scădere de presiune la nivelul urechii  medii (disfuncția tubară) și ulterior, acumulare de lichid la acest nivel, frecvent cu dificultăți în evacuarea acestuia. De menționat ca, initial, lichidul este steril, clar, de aceea tratamentul antibiotic în majoritatea fazelor incipiente nu este indicat.

Simptomele otitei medii seroase sunt hipoacuzia (scăderea auzului), senzație de ureche înfundată, otalgie (durere), acufene (zgomote în urechi), uneori senzație de amețeală.

Diagnosticul se stabilește pe baza anamnezei (istoricul, acuzele pacientului), examenului clinic și paraclinic ORL (otoscopic, otomicroscopic, videoendoscopie nazală, audiograma tonală liminară și impedancemetrie).

La copii otita seroasa este adesea asimptomatica, ( cel mai frecvent simptom îl reprezintă hipoacuzia determinata de prezenta lichidului în urechea medie, iar copilul cu cât este mai mic, nu își da seama de scaderea auzului sau nu se poate exprima ca are o ureche infundata), cauza cea mai frecventa fiind vegetatiile adenoide, sau statusul alergic al copilului.

La adulti, otita seroasa apare în context de IACRS cu nas infundat și /sau secretii nazale abundente, în context de variatie brusca de presiune ( aterizare, scuba diving), sau, foarte frecvent în urma asocierii celor doua cauze. De aceea pacienții trebuie să fie informați ca dacă prezinta semnele unei infectii acute în sfera ORL și se pregatesc sa zboare cu avionul, vor trebui sa ia niște măsuri minime înaintea sau în timpul zborului, pentru a scadea riscul aparitiei unei otite medii. O problemă serioasa la adultii cu otita seroasa o reprezintă tumorile rinofaringelui, de aceea orice adult cu otita seroasa uni sau bilaterala, cu context barotraumatic sau nu trebuie să fie examinat endoscopic pentru evaluarea rinofaringelui.

Netratată corespunzător și la timp, otita medie seroasă poate avea urmatoarele complicații: cronicizarea ( evoluție peste 3 luni a unei otite seroase acute), suprainfecția bacteriană ce poate duce la  perforația timpanului, sau să evolueze către mastoidita acută (care la rândul ei poate avea complicatii serioase), scăderea ireversibilă a auzului.

Tratamentul otitei medii seroase variază în funcție de momentul de prezentare al pacientului la medic, vârsta pacientului și simptomatologie asociată. Acesta poate fi medicamentos sau chirurgical. Tipic, se prescriu  decongestionante nazale sub forma de picaturi/sprayuri, antiinflamatoare, antialgice, mucolitice, antialergice. În cazul unei suprainfecții bacteriene, pacientului i se va prescrie și un tratament antibiotic.

 Tratamentul chirugical vizează:

1. eliminarea cauzei primare: adenoidectomii, cure endoscopice rinosinusale, chirurgia septului nazal și a tumorilor rinosinusale și rinofaringiene.

2. evacuarea lichidului de la nivelul urechii medii si menținerea unei ventilații adecvate a acesteia: miringotomie ( incizie la nivelul membranei timpanice in vederea aspirării lichidului), uneori  însoțită de montare de tub transaerator la acest nivel prin care lichidul acumulat în urechea medie este evacuat spre exterior și se menține o ventilație corespunzatoare a urechii medii.

Marturiile
pacientilor

Radu Fornea

“Doamna Doctor Samuilă este îngerul păzitor al vocilor artiștilor. Și toți ca unul într-un glas îi mulțumim și o prețuim pentru tot ceea ce face pentru...
citeste mai mult

Radu Almășan

“Vă mulțumesc pentru amabilitatea și promptitudinea cu care m-ați ajutat într-un moment critic! Astfel pot să-mi continui cariera.”...
citeste mai mult

Jorge

“Am întâlnit câțiva îngeri pe Pământ și unul dintre ei, sunteți dumneavoastră, Dna Dr. Silvia Samuilă. Este menirea dumneavoastră să puneți sufletul acolo...
citeste mai mult

Jazzy Jo

“D-na Doctor Samuilă…! Un salvator de voce, vis, viață. Mi-a vindecat sufletul împreună cu gâtul. Cuvintele multe sunt inutile. Vă prețuiesc enorm și vă...
citeste mai mult

Angela Gheorghiu

“Doamna doctor Silvia Samuilă este unicul medic care are grijă de comoara din gâtul meu, din vremea când eram studentă. Am încredere doar în ceea ce mă...
citeste mai mult