Timpanometria si reflexul stapedian

Este o investigatie ce evalueaza integritatea si mobilitatea membranei timpanice, presiunea aerului din urechea medie si mobilitatea lantului oscicular de la acest nivel ( ciocanul scarita si nicovala), avand ca scop sa detecteze eventualele variatii de presiune din urechea medie, cat si o mobilitate anormala a lantului oscicular sau, fixarea acestuia.

Este o metoda neinvaziva, usor de efectuat, ce presupune introducerea unei sonde in urechea externa care pompeaza aer la o presiune stabilita inregistrand deplasarile membranei timpanice la aplicarea unor sunete. Examinarea nu necesita nici o pregatire speciala, dureaza cateva secunde si se poate efectua la orice varsta chiar si nou-nascutilor.

Pe langa diagnosticul unor afectiuni ale membranei timpanice, urechii medii sau a oscioarelor urechii medii, aceasta investigatie poate evalua eficacitatea tratamentului si evolutia favorabila a unei afectiuni diagnosticate in prealabil.

Este metoda de electie in diagnosticul si monitorizarea evolutiei otitei seroase, o afectiune foarte frecvent intalnita la copilul prescolar aflat in colectivitate.

orl2-202x165 orl1-736x250 orl3-400x156

 Nu in ultimul rand, completata de reflexul stapedian timpanometria devine un instrument foarte important in diagnosticul unor afectiuni ale urechii medii de tipul otosclerozei.